Magiska pirater och rätten till mystik

Under en trollerifilosofisk diskussion på ett möte med Svensk Magisk Cirkel under veckan som gick kom vi in på lite upphovsrättsliga frågor. Regelverket kring vad man får låna och vad man inte får låna inom den konstnärliga världen är inte helt enkelt och oftast handlar det mer om moralen hos de enskilda utövarna.

Den trollkarl som först publicerar en metod eller en presentation kan hävda upphovsrätt och ingen annan kan publicera/sälja/ta åt sig äran för samma metod eller presentation. När det gäller opublicerade trick eller akter är det svårare, och inom trollerivärlden när metoderna ska hållas hemliga är det ännu svårare att hävda upphovsrätt vid en eventuell tvist. Oavsett vad moral och regelverk säger lånas det hej vilt inom trolleribranschen.

En iakttagelse som gjordes var att lånandet accepteras av trollkarlar på ett sätt som det aldrig skulle accepteras av andra artister (jonglörer/akrobater/dansare) där knivslagsmål och hot är vanligt när någon anses ha stulit en akt eller en presentation. Trollkarlar däremot skriver på sin höjd ett argt inlägg på ett Internetforum. Vad beror då detta på? En möjlig anledning är relaterad till hur artisterna faktiskt blivit artister. Akrobater och dansare är oftast personer som redan innan de valt disciplin älskar att synas och vill uttrycka sig med hjälp av sin kropp. En trollkarl börjar ofta ensam och sitter på sin kammare med trolleriet som pussel. Ytterst få väljer trolleribanan för att få uttrycka sig och det blir därför eventuellt inte lika laddat med materialstöld.

Om man kan dra några djupare slutsatser om skillnaderna i upphovsrätten mellan olika konstformer väljer jag att nu lämna osagt och hänvisar istället till två videoklipp som illustrerar trolleristölden. Stulet material som visas upp i rikstäckande tv genererade bara några få upprörda poster på trolleribloggar, undrar vad som hade hänt om det hade varit musik eller någon annan konstform?

Penn & Tellers orginalakt
Stefan Odelbergs stulna akt – 8 minuter in i klippet

Kommentarer stängda.