Könsbyte i IT-branschen – den fula killen är en tuff tjej

Den klassiska popkulturbilden av en datorexpert har varit en överviktig, närsynt ensling med dålig hy och utan klädsmak – en riktig datornörd. Nörden är inte alltid överviktig, han kan även vara småväxt eller bara tanig. Det centrala är att han är oattraktiv och socialt missanpassad.

Dennis Nedry - Computer Geek Stereoype from Jurassic Parc

Även om den fula nörden fortfarande är det rådande stereotypen har bilden sedan ett par år tillbaka dock börjat förändras. Den nya nörden är en tuff, ofta snygg, tjej som kan ta vara på sig själv. Hon är precis som den manliga nörden en ensling och följer inte den sociala normen. Dock är hon snarare att betrakta som ouppnålig än oattraktiv.

Abby Sciuto - Cool Computer Chick from NCSI-series

En av de första hackertjejerna i mainstream-populärkulturen var Angela Bennett från filmen The Net (1995). Sedan dess har de kvinnliga datornördarna bara blivit vanligare. Nyare exempel är Abby Sciuto från tv-serien NCIS och Lisbeth Salander från Stieg Larssons Millennium-trilogi.

Vad kan denna förändring bero på och säger den något om samtiden? Det har alltid varit få kvinnor på de IT-relaterade utbildningarna och det har inte blivit bättre de senaste åren. Förändringen i populärkulturen verkar därför inte vara en konsekvens av en förändring i samhället. Kan det vara tvärt om? Att populärkulturen används för att skapa en förändring i samhället och göra IT-branschen mer jämställd. En mer cynisk inställning, om inte mer realistisk, är att anta att de kvinnliga datornördarna används i populärmedia som riktar sig till den manliga kundgruppen endast för att spela på männens sexuella fantasier och därmed öka försäljningssiffrorna. Oavsett vad anledningen till könsbytet är hoppas jag att vi kommer att få se en ökad andel kvinnor inom IT-sektorn. Det finns i alla fall vissa tecken som pekar på att förändringen är här för att stanna, se bara vilket yrke Mattel tycker man ska satsa på.

Barbie as Computer Engineer

2 kommentarer

 1. lindam

  Känns ju som att man har försökt göra den manliga nörden lite tuff också, men att det kanske är så att nördnörden är så fast förankrad att det inte funkar med Nicholas Cage i Swordfish som tuff hacker bara därför. Eller så är det för att det är Nicholas Cage mest.

 2. Karolina

  För det första så var det inte Nicholas Cage i Swordfish utan våran favoritmusikalartist Wolverine.

  För det andra så har Barbie haft den där utstyrseln och dator sen ca 1999 så jag förstår inte varför det är så stort holabaloo nu bara för att looken har fått ett namn.

  För det tredje så tror jag man måste vänta minst ett halvt deccenium innan man kan se hur populärkultur påverkar yrkesval och intressen. De flickor som leker med Barbie nu kommer inte göra några yrkesval förrän om ca fem år.
  Detsamma gäller för de som kollar på Navy CIS, intressen som påverkar ens och framtida karriär är ju ändå något som man bygger upp under flera år. Det är nog ingen som kollar på ett avsnitt med Abbey och tänker att ”imorgon ska jag bli dataingenjör!”.